jueves, 27 de agosto de 2015

Entre dos mons - Mariló Sanz

Aquí os dejo otra de las aportaciones en la revista Comentamos, a ver qué os parece. Además está en castellano y en valenciano puesto que el libro está escrito en valenciano, disfrutad de la que más os guste.
Título: Entre dos mons
Autor: Mariló Sanz Mora
Editorial: Nova Casa Editorial
Encuadernación: Rústica con solapas
Páginas: 262
Precio: 14 €Va nàixer a Aielo de Malferit (La Vall d’Albaida, València). És mestra i actualment exerceix de logopeda.

Li agrada saber sobre la història i tradicions que l’envolten i les escriu per a que no s’obliden. Des de fa anys escorcolla en arxius i en la memòria dels majors. Resultat d’esta tasca són nombrosos articles, llibres sobre temes del seu poble, contes per als més menuts i la novel·la En primera persona.

I així com vol saber sobre la vida que l’envolta, també li agrada conèixer la més allunyada, la d’altres mentalitats o cultures. Com a resultat d’esta curiositat ha publicat amb Nova Casa Editorial la novel·la Entre dos mons.

Escriure és per a ella de vegades una obsessió, viatjar sempre un plaer, així que maleta a punt en tot moment, diu que la vida és un viatge i ella una viatgera que escriu o, el que és el mateix, una amant de l’escriptura que viatja. Recull aquesta obsessió en el blog racoviatgermarilo.

De prop o de lluny, pròpies o d’altres, reals o fictícies, sempre troba experiències per a relatar.
Nació en Ayelo de Malferit (La Vall d'Albaida, Valencia). Es maestra y actualmente ejerce de logopeda.

Le gusta saber sobre la historia y tradiciones que lo rodean y las escribe para que no se olvidan. Desde hace años registra en archivos y en la memoria de los mayores. Resultado de esta tarea son numerosos artículos, libros sobre temas de su pueblo, cuentos para los más pequeños y la novela En primera persona.

Y así como quiere saber sobre la vida que lo rodea, también le gusta conocer la más alejada, las otras mentalidades o culturas. Como resultado de esta curiosidad ha publicado con Nueva Casa Editorial la novela Entre dos mons.

Escribir es para ella a veces una obsesión, viajar siempre un placer, así que maleta a punto en todo momento, dice que la vida es un viaje y ella una viajera que escribe o, el que es el mismo, una amante de la escritura que viaja. Recoge esta obsesión en el blog racoviatgermarilo.

De cerca o de lejos, propias u otros, reales o ficticias, siempre encuentra experiencias para relatar.Entre dos mons mostra Algèria, els seus paisatges i la seua gent. Partint d’escenaris reals i d’experiències viscudes, no només a Algèria sinó a altres països àrabs, l’autora relata la història d’amor de la Mariona, una catalana que viu a València i que lluita per viure entre dos mons i poder mostrar als fills el camí que els espera pel fet de ser hereus d’una doble naixença.

Unes cartes escrites al passat fan de guia en el descobriment del país que a poc a poc enamora i captiva a la Mariona, i els lectors descobriran les raons d’eixa fascinació a través de la seua mirada senzilla, humana i emotiva.

Una història sincera, valenta i dura per fets que han passat i que passen en l’actualitat.
Entre dos mons muestra Argelia, sus paisajes y su gente. Partiendo de escenarios reales y de experiencias vividas, no sólo en Argelia sino a otros países árabes, la autora relata la historia de amor de Mariona, una catalana que vive en Valencia y que lucha para vivir entre dos mundos y poder mostrar a los hijos el camino que los espera por el hecho de ser herederos de un doble nacimiento.

Unas cartas escritas al pasado hacen de guía en el descubrimiento del país que despacio enamora y cautiva a Mariona, y los lectores descubrirán las razones de esa fascinación a través de su mirada sencilla, humana y emotiva.

Una historia sincera, valiente y dura por hechos que han pasado y que pasan en la actualidad.
Entre dos mons relata la història de Mariona, una catalana que viu a València i que s'enamora de Hamid, un àrab que resideix a Espanya des de ben petit. Un periodista que vol fer-se un racó al món periodístic té l'oportunitat de sorprendre al seu cap Pascual i serà mitjançant aquesta història per la qual aconseguirà allò que es proposa. 

Trobarem el llibre dividit en dues parts ben marcades. En la primera trobarem com Mariona ens relata la seva història d'amor, com va conèixer a Hamid, tot el que va sentint a mesura que avançava amb un gran handicap, la mirada de la gent, tant familiars, amics com a gent desconeguda després de veure que la seva parella és d'origen àrab. En aquesta part, també podrem descobrir les cartes que Hassan, pare de Hamid li enviava periòdicament cada mes durant un any des d'Algèria on, sense Hamid haver conegut els seus orígens, va poder descobrir cada racó de la seva terra, els seus costums, la religió i tot el que comportava l'islam. En la segona part del llibre, seguirem escoltant la veu de Mariona i també podrem veure les converses que mantenen Hamid i el periodista.

Com ja heu pogut veure, es tracta d'una història d'amor i com bé diu el títol del llibre, Entre dos mons, arribarem a conèixer molt més a Mariona, a com va arribar a afrontar tot el que aquella relació implicava. Estem davant d'un llibre que ens porta la realitat sobre el món àrab, però també ens porta una gran veritat, la intolerància en l'actualitat en qualsevol part del món, sense anar més lluny, aquí a Espanya. És clar que llegirem coses que no ens agradaran del món musulmà i també podrem veure que dins d'aquest món, hi ha diferents opinions. El problema ve quan fiquem a tots en un mateix sac , i amb això em puc referir a les actituds que vam mostrar els espanyols, sense ànim de ficar a tots en el mateix sac, valgui la redundància, quan veiem a una persona procedent de terres Saharianes i la relacionem amb terroristes islàmics. I amb aquest llibre podrem veure que aquest problema, desgraciadament, segueix sent alguna cosa actual.

Crec que estem davant d'un llibre ple de valentia, d'una documentació increïble per part de l'autora, d'un llibre ple de significança i amb ànim de fer pensar al lector sobre el que realment està passant i el que podem arribar a pensar sobre els altres sense arribar a conèixer-los. Som, per naturalesa, aficionats a parlar sense conèixer, a destruir la imatge del nostre punt de mira sense tan si més no haver mantingut una conversa amb aquesta persona. En aquest llibre trobarem la possibilitat que tot això canviï, d'una mescla ja no de races, sinó de persones, que això és el que som, persones diferents però persones amb sentiments, que és el que al final sempre compta.

La segona part del llibre ha estat una mescla de sentiments. Mariona ha parlat durant tot el llibre dirigint-se als seus fills i després això canvia, es dirigeix també a nosaltres, a tots aquells que llegim el llibre com anunciant alguna cosa. Fins que no vaig arribar al final del llibre, no sabia molt bé cap a on es dirigien els escrits de Mariona però finalment ho vaig entendre i us puc assegurar que ho vaig entendre amb el cor en el puny, amb un nus en la gola i amb llàgrimes en els ulls. No vaig pensar que el llibre podria acabar d'aquesta forma, no esperava aquesta notícia que m'ha deixat tocat.

Alguna cosa que destaque d'aquest llibre és la seua ambientació, viatjarem pels carrers d'Algèria, per ciutats islàmiques, podrem tocar la sorra del desert del Sàhara i fins i tot podrem olorar l'aroma de les espècies i observar el gran colorit dels mercats. Sentirem que formem part de la història que se'ns està explicant i gaudirem de cada racó com si des d'una finestra observéssim cada pas d'aquesta parella. 

Des d'aquí m'agradaria agrair a Mariló per les seves paraules, per la valentia en escriure sobre aquest tema, per apropar-nos una mica més a Algèria, per aquesta història d'amor entre persones de raça diferent i sobretot, per aquest missatge crucial que es pot observar durant tot el llibre.
Entre dos mons relata la historia de Mariona, una catalana que vive en Valencia y que se enamora de Hamid, un árabe que reside en España desde bien pequeño. Un periodista que quiere hacerse un rincón en el mundo periodístico tiene la oportunidad de sorprender a su jefe Pascual y será mediante esta historia por la cual conseguirá aquello que se propone. 

Encontraremos el libro dividido en dos partes bien marcadas. En la primera encontraremos cómo Mariona nos relata su historia de amor, cómo conoció a Hamid, todo lo que fue sintiendo a medida que avanzaba con un gran hándicap, la mirada de la gente, tanto familiares, amigos como gente desconocida tras ver que su pareja es de origen árabe. En esta parte, también podremos descubrir las cartas que Hassan, padre de Hamid le enviaba periódicamente cada mes durante un año desde Argelia donde, sin Hamid haber conocido sus orígenes, pudo descubrir cada rincón de su tierra, sus costumbres, la religión y todo lo que conllevaba el islam. En la segunda parte del libro, seguiremos escuchando la voz de Mariona y también podremos ver las conversaciones que mantienen Hamid y el periodista.

Como ya habéis podido ver, se trata de una historia de amor y como bien dice el título del libro, Entre dos mons (Entre dos mundos), llegaremos a conocer mucho más a Mariona, a cómo llegó a afrontar todo lo que aquella relación acarreaba. Estamos delante de un libro que nos trae la realidad sobre el mundo árabe, pero también nos trae una gran verdad, la intolerancia en la actualidad en cualquier parte del mundo, sin ir más lejos, aquí en España. Está claro que leeremos cosas que no nos gustarán del mundo musulmán y también podremos ver que dentro de ese mundo, hay diferentes opiniones. El problema viene cuando metemos a todos en un mismo saco ,y con esto me refiero a las actitudes que mostramos los españoles, sin ánimo de meter a todos en el mismo saco, valga la redundancia, cuando vemos a una persona procedente de tierras Saharianas y la relacionamos con terroristas islámicos. Y con este libro podremos ver que este problema, desgraciadamente, sigue siendo algo actual.

Creo que estamos delante de un libro lleno de valentía, de una documentación increíble por parte de la autora, de un libro lleno de significancia y con ánimo de hacer pensar al lector sobre lo que realmente está pasando y lo que podemos llegar a pensar sobre los demás sin llegar a conocerlos. Somos, por naturaleza, aficionados a hablar sin conocer, a destruir la imagen de nuestro punto de mira sin tan siquiera haber mantenido una conversación con esa persona. En este libro encontraremos la posibilidad de que todo eso cambie, de una mezcla ya no de razas, sino de personas, que eso es lo que somos, personas diferentes pero personas con sentimientos, que es lo que al final siempre cuenta.

La segunda parte del libro ha sido una mezcla de sentimientos. Mariona ha hablado durante todo el libro dirigiéndose a sus hijos y luego esto cambia, se dirige también a nosotros, a todos aquellos que leemos el libro como anunciando algo. Hasta que no llegué al final del libro, no sabía muy bien hacia dónde se dirigían los escritos de Mariona pero finalmente lo entendí y os puedo asegurar que lo entendí con el corazón en el puño, con un nudo en la garganta y con lágrimas en los ojos. No pensé que el libro podría acabar de esa forma, no esperaba esa noticia que me ha dejado tocado.

Algo que destaco de este libro es su ambientación, viajaremos por las calles de Argelia, por ciudades islámicas, podremos tocar el arena del desierto del Sahara e incluso podremos oler el aroma de las especias y observar el gran colorido de los mercados. Sentiremos que formamos parte de la historia que se nos está contando y disfrutaremos de cada rincón como si desde una ventana observáramos cada paso de esta pareja. 

Desde aquí me gustaría agradecer a Mariló por sus palabras, por la valentía al escribir sobre este tema, por acercarnos un poco más a Argelia, por esta historia de amor entre personas de raza diferente y sobre todo, por ese mensaje crucial que se puede observar durante todo el libro.


Agradecer a la editorial por el ejemplar


4 comentarios:

 1. No me llama mucho la historia, creo que no la disfrutaría mucho. Un abrazo! :)

  ResponderEliminar
 2. M'agraden molt les noveles que ambienten el món àrab, i les relacions entre Orient i Occident. Com dius es una novela valenta. Gràcies per donar-la a conèixer. Una abraçada

  ResponderEliminar
  Respuestas
  1. Gràcies per les reues paraules, espere llisgues ENTRE DOS MONS i t'agrade, sóc l'autora. Mariló Sanz.

   Eliminar
 3. A pesar de lo bonito y complicado del libro... no me llama tanto para leerlo!
  Besos

  ResponderEliminar